Bussemaker: ‘Door het hele land worden festivals georganiseerd. En het publiek stroomt toe. Ook publiek dat anders niet in aanraking zou komen met cultuur. Door het budget voor festivals te verruimen, kunnen toonaangevende festivals als Noorderslag, Welcome to the Village en Cultura Nova hun voorstellingen en concerten voort zetten.’

Minister Bussemaker: ‘Cultuur is van grote betekenis, en kan wissels omzetten in de levens van mensen. Ik wil iedereen in Nederland in aanraking brengen met kunst en cultuur: van Vlieland tot Heerlen, van Alexander  tot Fatima.

De organisatoren van Cultura Nova zijn erg blij met dit goede bericht uit Den Haag. “We zien deze bijzondere subsidie ook in het licht van de positieve ontwikkelingen in Heerlen en Parkstad. Het zijn vruchten die we kunnen plukken dankzij veel grote investeringen van de afgelopen jaren onder andere in de culturele infrastructuur! De ontwikkeling van het festival, dat dankzij de nieuwe subsidie kan groeien, vindt gelijk plaats met positieve bewustwording en ook met erkenning voor de regio Parkstad Limburg. Zo brengen het verwerven van de Mondiale WTTC-prijs voor toerisme en IBA-Parkstad nieuwe kansen voor de regio waarop Cultura Nova met haar programmering graag op inspeelt.”

Uiteraard heeft ook de landelijke lobby bijgedragen aan het besluit van de minister. Met name gemeente Heerlen en zeker ook provincie Limburg hebben veel energie van politici en ambtenaren gestoken in die succesvolle lobby. Door het besluit van de minister krijgen alle positief beoordeelde festivals, waaronder ook Musica Sacra en Schritt_macher alsnog de gevraagde vierjarige subsidie en dat is daarmee een fantastische impuls voor de festivals in Zuid-Limburg.

Festival Cultura Nova kan komende jaren doorgroeien en zo haar betekenis voor de regio vergroten.